Hoppe over navigering
Mann sitter i en selvkjørende Mercedes-Benz

Selvkjørende lastebiler

08.05.2023Bertel O. Steen Lastebil og buss

Teknologien utvikler seg stadig, også i lastebilverden. Autonome lastebiler, eller selvkjørende lastebiler, har gjort sin entré på markedet. Begynner vi å nærme oss en tid hvor selvkjørende lastebiler kan erstatte menneskelige sjåfører?

Autonome lastebiler

Autonome lastebiler er utstyrt med avansert teknologi som gjør det mulig for dem å kjøre på egenhånd, uten behov for en menneskelig sjåfør. Disse teknologiene inkluderer avanserte sensorer, kartleggings- og navigasjonssystemer, kunstig intelligens og maskinlæring.

Fordeler med autonome lastebiler

Fordelene med autonome lastebiler er mange. De kan øke effektiviteten og redusere kostnadene ved frakt, da de kan kjøre døgnet rundt uten å måtte stoppe for pauser eller skiftbytte. De kan også redusere risikoen for ulykker, da de ikke blir distrahert eller trøtte på samme måte som menneskelige sjåfører blir.

Selvkjørende Mercedes-Benz lastebil på bane

Utfordringer med autonome lastebiler

Autonome lastebiler har imidlertid også noen utfordringer som må løses før de gjør sin entré på bilveien. En av de største utfordringene er å utvikle teknologi som gjør det mulig for lastebilene å navigere trygt i komplekse trafikksituasjoner og tilpasse seg uforutsette hendelser - der er mennesker fremdeles betraktelig mer pålitelige. Det er også viktig å utvikle sikkerhetsprotokoller som kan hindre hacking og uautorisert tilgang til lastebilens systemer.

Mercedes-Benz og autonome lastebiler

Selskaper som Mercedes-Benz gjennom sitt morselskap Daimler AS er allerede aktive på feltet. De har spesielt fokusert på deres Mercedes-Benz Actros lastebil, som har mange semi-autonome funksjoner. Daimler har også lansert en avdeling kalt Daimler Trucks North America (DTNA) som spesifikt arbeider med autonom lastebilteknologi. Mercedes-Benz ser autonome kjøretøy, inkludert lastebiler, som en viktig del av deres fremtidige strategi.

Når får vi selvkjørende lastebiler på norske veier?

På tross av utfordringene blir autonome lastebiler stadig mer vanlige i enkelte bransjer, spesielt innen transport av varer over lange avstander på motorveier og andre mindre komplekse ruter. Det er ventet at bruken av autonome lastebiler vil fortsette å øke i årene som kommer - men det vil nok være behov for menneskelige sjåfører i lang tid enda.

Selvkjørende lastebiler på norske veier avhenger av teknologisk utvikling, lovgivning, infrastruktur og samfunnets aksept. Lovgivningsmessige utfordringer og behovet for omfattende testing vil imidlertid trolig forsinke bred adopsjon.

Det kan være realistisk å forvente selvkjørende lastebiler på norske veier i løpet av det neste tiåret, men det vil nok ta lenger tid før de blir vanlig.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Har du noe du lurer på? Snakk med våre kundebehandlere på telefon eller send oss en melding.

Send oss en melding
kundeservice

Relevante artikler

Illustrasjon bremsesystem i en Mercedes-Benz Actros
Nye avanserte sikkerhetsfunksjoner i lastebil

Avanserte sikkerhetssystemer i lastebiler kan bidra til å forhindre ulykker og øke sikkerheten for både sjåfør

Er elektriske lastebiler gode nok?

Teknologien utvikler seg stadig, også i lastebilverden! I dag finnes det en rekke elektriske lastebiler på mar