Hoppe over navigering

Vedlikehold av lastebil

Moderne lastebiler har mye utstyr som påvirker kjøreopplevelsen, funksjonalitet, sikkerhet og driftskostnader. Med godt vedlikehold kan både utstyret og lastebilen vare lenger.

En illustrasjon av en mann som vasker en lastebil med høyttykksspyler

Vedlikehold av lastebil

Sikkerhet, effektivitet og holdbarhet – det er hva en lastebil står for. Enten du allerede eier en robust maskin på fire hjul eller vurderer å investere i en, kan riktig vedlikehold utgjøre en stor forskjell.

Gjennom denne artikkelen vil vi ta deg med på en omfattende reise gjennom lastebilens vedlikeholdsverden og dele uvurderlige tips og strategier som kan maksimere kjøretøyets levetid og sikre optimal ytelse.

Vi gir deg innsikten du trenger for å holde lastebilen i topp stand, fra å kjøpe riktig type lastebil til å oppdage de subtile tegnene på behov for reparasjon.

Hvordan øke oppetid og redusere uforutsette driftsstans

Oppetid er avgjørende for enhver virksomhet som er avhengig av lastebiler. Oppetid er tiden kjøretøyet er på veien og gjør jobben det er ment for. Uforutsette driftsstans kan være kostbart, ikke bare i form av reparasjonskostnader, men også som tap av inntekt og kundetillit. Her er noen strategier for å øke oppetid og redusere uforutsette driftsstans:

 • Regelmessig vedlikehold:
  Det er avgjørende med regelmessige vedlikeholdsprosedyrer som oljeskift, dekksjekk og -erstatning, bremsekontroll, sjekk av elektriske systemer, og lignende. Dette vil sikre at lastebilen alltid er i god stand og reduserer sannsynligheten for uforutsette problemer.
 • Proaktiv vedlikehold:
  Bruk av proaktiv vedlikeholdsteknologi, som telematikk, kan bidra til å forutsi mulige problemer før de blir store. Dette inkluderer overvåkning av kjøretøyets helse i sanntid og bruk av data for å oppdage mønstre som kan indikere potensielle problemer.
 • Føreropplæring:
  Sørg for at førerne er godt opplært og oppmerksomme på lastebilens drift. Førerne bør kunne identifisere tegn på mulige problemer, som endringer i lastebilens ytelse, rare lyder eller uvanlige vibrasjoner, for eksempel. En dyktig sjåfør med god opplæring kan ikke bare forebygge unødvendig slitasje, men også oppdage og håndtere mindre problemer før de utvikler seg til større, kostbare reparasjoner.
 • Kvalitetsdeler:
  Bruk alltid reservedeler av høy kvalitet, helst originale deler. Billige eller uoriginale deler kan skade lastebilen og føre til flere uforutsette stopp. Hos Bertel O. Steen Lastebil og buss jobber vi kun med reservedeler av høyeste kvalitet.
 • God logistikkplanlegging:
  God ruteplanlegging og et godt kjøretøyskjema kan minimere belastningen på kjøretøyet og redusere sjansene for mekaniske problemer. Ved å vurdere faktorer som veikvalitet, trafikkmønstre og værforhold, kan god logistikkplanlegging også bidra til å forbedre drivstoffeffektiviteten og forlenge kjøretøyets levetid.
 • Sikkerhetsinspeksjoner før turen:
  Sørg for at førerne utfører en grundig inspeksjon av kjøretøyet før hver tur, slik at de kan oppdage og løse eventuelle problemer på forhånd. Det er lurt å sjekke bremsesystemet, belysning, dekk og væsker, og sikre at all last er korrekt sikret, noe som kan forhindre både uforutsette stopp og potensielle sikkerhetsrisikoer.
 • Leverandørstøtte:
  Ha et godt forhold til lastebilleverandøren og deres servicenettverk. Teamet vårt i Bertel O. Steen Lastebil og Buss kan tilby råd og støtte som kan forhindre uforutsette driftsstans, og vi er alltid klare til å stille opp med vår ekspertise og dedikerte kundeservice.

Konkrete tips for å maksimere lastebilens levetid

For å sørge for at lastebilen er i god stand, anbefaler vi at man følger noen daglige sjekkpunkter:

Væskenivåer

Sjekk regelmessig olje-, kjølevæske- og bremsevæskenivåene. For lite væske mens man kjører kan føre til alvorlige motorproblemer.

For å sjekke væskenivåene i en lastebil, bruker man peilepinnen til å måle oljenivået når motoren er kald og kontroller kjølevæskebeholderen for å sikre at væsken ligger mellom "MIN" og "MAX"-markeringene. Inspiser bremsevæskebeholderen for å sjekke at væsken er over minimumsnivået.

På de fleste lastebiler vil du finne:

 1. Oljepeilepinne: Denne er ofte plassert på motorblokken og merket med en ring eller et håndtak. Det er her du kontrollerer motoroljenivået.
 2. Kjølevæsketanken: Denne tanken er vanligvis en klar plastbeholder plassert nær radiatoren. Du kan se væskenivået gjennom beholderen.
 3. Bremsevæskereservoaret: Dette er ofte en liten beholder plassert nær bilens hovedbremsesylinder, vanligvis på førersiden av motoren.

Plasseringen av disse komponentene kan variere avhengig av lastebilens merke og modell, så det er best å sjekke brukerhåndboken for din spesifikke lastebil for nøyaktig plassering.

Utvendige lekkasjer

Utfør visuelle inspeksjoner og se etter olje-, kjølevæske- eller drivstofflekkasjer. Hvis du merker tegn på lekkasje, skal du ta lastebilen til en mekaniker umiddelbart.

For å sjekke for utvendige lekkasjer på en lastebil, kan du starte med en visuell inspeksjon under og rundt kjøretøyet og se etter tegn til væske på bakken. Videre bør du inspisere motorrommet og andre områder der væsker sirkulerer, inkludert rundt slanger, rør, og forbindelser, og se etter fuktighet, dråper, eller væskeansamlinger.

Dekktrykk og -mønster

Kontroller dekktrykket jevnlig og sørg for at det er i samsvar med produsentens anbefalinger. Sjekk også dekkmønsteret for tegn på ujevn slitasje, noe som kan indikere problemer med oppheng eller justering.

For å kontrollere dekktrykket på en lastebil bør du bruke en pålitelig dekktrykkmåler og sammenligne avlesingen med produsentens anbefalte trykk.
Dekkmønsteret kan vurderes ved å se etter ujevn slitasje og sikre at mønsterdybden oppfyller lovens minimumskrav.

Minimumskravet for mønsterdybde på lastebildekk er i skrivende stund 1.6 mm om sommeren og 5 mm om vinteren, men det anbefales å alltid sjekke de mest oppdaterte kravene.

Bilde av et hjulskift på en Mercedes-Benz buss

Lys

Sjekk at alle lys fungerer som de skal, inkludert hovedlys, blinklys, bremselys og baklys. Ikke-fungerende lys kan være farlige og kan føre til bøter.

Skader

Se etter eventuelle skader på karosseriet, vinduene, speilene og under bilen. Mindre skader kan utvikle seg til større problemer hvis de ikke håndteres raskt.

Hvis du oppdager skader på lastebilen din under den daglige sjekken, bør du umiddelbart rapportere det til en kvalifisert mekaniker eller til ditt serviceteam for å få skaden vurdert og reparert så snart som mulig.

Ettertrekk løse bolter

Sjekk bolter regelmessig, spesielt på hjulene og lastesikringene. Løse bolter kan føre til alvorlige sikkerhetsproblemer.

For å ettertrekke løse bolter på en lastebil trenger du en momentnøkkel satt til riktig moment. Riktig moment er spesifisert i lastebilens håndbok. Plasser momentnøkkelen på bolten og stram til nøkkelen klikker. Det indikerer at bolten er strammet til riktig moment.

Renhold

Hold lastebilen ren, både inni og utenpå. Dette vil ikke bare forlenge lastebilens levetid, men kan også bidra til å forbedre førerens trivsel og profesjonalitet.

To menn foran en lastebilgarasje som tar hverandre i hånden

Relaterte artikler om vedlikehold

Illustrasjon bærekraft
Bærekraft i praksis

For Daimler er ikke bærekraft bare en motetrend, men en viktig holdning. For å gjøre vårt for denne globale må

Bilde av to hender som holder et Mercedes ServiceCard
Serviceavtaler

Oversiktlige kostnader uten overraskelser! Serviceavtalene til Mercedes-Benz gjør langsiktig planlegging enkle