Hoppe over navigering

Er elektriske lastebiler gode nok?

19.04.2023

Teknologien utvikler seg stadig, også i lastebilverden! I dag finnes det en rekke elektriske lastebiler på markedet som tilbyr et mer miljøvennlig og stillegående alternativ til sine bensin- og dieseldrevne motparter. Men er elektriske lastebiler egentlig gode nok?

Elektriske lastebiler er stadig i utvikling og blir stadig bedre. For mange oppgaver i bymiljøer eller over korte avstander kan elektriske lastebiler være et perfekt alternativ, spesielt med tanke på lokal forurensning og støy. For lengre avstander og tyngre last kan det fortsatt være utfordringer med batterikapasiteten og nok ladestasjoner, men med stadig forbedring av teknologien og økt utvikling av ladeinfrastruktur kan elektriske lastebiler være et supert alternativ.

Elektriske lastebiler

Elektriske lastebiler har blitt stadig mer populære de siste årene, og mange spør seg om de er gode nok til å erstatte tradisjonelle diesel-lastebiler. Generelt sett kan det hevdes at elektriske lastebiler har vist seg å være svært konkurransedyktige når det gjelder ytelse, pålitelighet og effektivitet. Med stadig bedre batteriteknologi har rekkevidden til elektriske lastebiler økt betydelig, og de kan nå takle lengre avstander uten å måtte lades. Dette gjør dem godt egnet for daglige logistikkruter og langtransport.

Vi fører de helelektriske lastebilene eEconic og eActros hos oss. Les mer om eMobility her.

Hvis du vurderer å kjøpe en elektrisk lastebil, kan dette være nyttig å tenke på:

  • Hva skal du bruke lastebilen til? Elektriske lastebiler fungerer best under visse driftsforhold, for eksempel ved lavere hastigheter og kortere avstander.
  • Sjekk rekkevidden på lastebilen slik at du vet at den passer til ditt behov og bruksområde. Rekkevidden på elektriske lastebiler varierer avhengig av batteriet og totalvekten.
  • Sørg for at det finnes tilstrekkelig med ladestasjoner på strekninger du tenker å kjøre på. Planlegg ladinger som en del av reisen for å unngå batteritrøbbel.
  • Elektriske lastebiler kan være dyrere enn diesel- og bensindrevne lastebiler ved kjøp, men du kan til gjengjeld spare kostnader på sikt med reduserte drivstoff- og vedlikeholdskostnader.
  • Elektriske lastebiler kan ha lengre ladetid å enn det tar for konvensjonelle lastebiler å fylle drivstoff. Sørg for å regne med med ladetiden i timeplanen din.
  • Sjekk garantien og tilgjengeligheten på service for å sikre at du kan få hjelp når det trengs. Hos Bertel O. Steen har du heldigvis tilgang til Veihjelp S24H!
Elektrisk lastebil eActros i fart

Fordeler med elektriske lastebiler

En av fordelene med elektriske lastebiler er at de har betydelig lavere driftskostnader sammenlignet med diesel-lastebiler. Elektriske kjøretøy krever mindre vedlikehold, da de har færre bevegelige deler og ikke trenger oljeskift eller filtre. I tillegg er elektrisitet generelt billigere enn diesel, og det finnes også incitamenter og subsidier som reduserer kostnadene ved å kjøpe og bruke elektriske lastebiler.

En annen viktig faktor er at elektriske lastebiler har betydelig lavere utslipp av klimagasser sammenlignet med sine fossildrevne motparter. Med fokus på å redusere karbonfotavtrykket i transportsektoren blir elektriske kjøretøy ansett som et mer miljøvennlig alternativ. I tillegg til å redusere utslippene av CO2 bidrar elektriske lastebiler også til å redusere lokal luftforurensning, da de ikke slipper ut partikler eller skadelige stoffer gjennom eksosrøret.

Utfordringer med elektrisk lastebil

Det er imidlertid viktig å merke seg at det fremdeles er noen utfordringer som må løses for at elektriske lastebiler skal bli enda bedre. Blant disse utfordringene er utbyggingen av ladestasjoner og infrastruktur, spesielt for langtransportruter. Forbedringer i batteriteknologi og ladehastigheter er også nødvendig for å møte de tøffe kravene til lastebiler som opererer over lange avstander.

Elektriske lastebiler nå og i fremtiden

Samlet sett viser elektriske lastebiler stor potensial og har allerede vist seg å være et godt alternativ for mange transportbehov. Med fortsatt teknologisk utvikling og økt infrastrukturstøtte vil elektriske lastebiler sannsynligvis bli enda bedre i fremtiden, og spille en viktig rolle i overgangen til en mer bærekraftig og miljøvennlig transportsektor.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Har du noe du lurer på? Snakk med våre kundebehandlere på telefon eller send oss en melding.

Send oss en melding
kundeservice
Hvordan velge riktig lastebil

Hvordan vet du hvilken lastebil som er rett for deg? Det er ikke alltid like lett! Det er mange faktorer som k

Vedlikehold av lastebil

Moderne lastebiler har mye utstyr som påvirker kjøreopplevelsen, funksjonalitet, sikkerhet og driftskostnader.

Bilde av to hender som holder et Mercedes ServiceCard
Serviceavtaler

Oversiktlige kostnader uten overraskelser! Serviceavtalene til Mercedes-Benz gjør langsiktig planlegging enkle