Hoppe over navigering
Illustrasjon bremsesystem i en Mercedes-Benz Actros

Nye avanserte sikkerhetsfunksjoner i lastebil

11.05.2023Bertel O. Steen Lastebil og buss

Avanserte sikkerhetssystemer i lastebiler kan bidra til å forhindre ulykker og øke sikkerheten for både sjåfører og andre trafikanter på veien.

Avanserte sikkerhetssystemer

Avanserte sikkerhetssystemer i lastebiler er designet for å forhindre ulykker og redusere risikoen for skade når en ulykke skjer. Disse systemene kan involvere bruk av sensorer, kameraer, radar og til og med kunstig intelligens for å hjelpe til med å forbedre sikkerheten på veien.

Denne artikkelen tar primært for seg avanserte sikkerhetssystemer på lastebilmodellen Actros.

Her er noen eksempler på slike systemer:

  • Bremsesystemer med automatisk nødbrems: Disse systemene kan oppdage et potensielt sammenstøt og deretter automatisk aktivere bremsene hvis føreren ikke reagerer på tid. Noen av disse systemene kan også gjenkjenne fotgjengere og syklister.
  • Blindsonemonitorering og Side Assist-systemer: Her brukes sensorer eller kameraer for å overvåke områdene rundt kjøretøyet som kan være vanskelig å se fra førerplassen. Hvis det oppdages et objekt i disse områdene, kan systemet varsle føreren.
  • Adaptiv cruisekontroll: Denne teknologien kan automatisk justere lastebilens hastighet for å opprettholde en trygg avstand til kjøretøyet foran.
  • Sporingsassistanse: Disse systemene kan oppdage når lastebilen begynner å drifte ut av kjørefeltet og enten varsle føreren eller automatisk gjøre justeringer for å holde kjøretøyet i kjørefeltet.
  • Føreroppmerksomhetsvarsling: Denne typen sikkerhetssystem overvåker førerens oppførsel for tegn på tretthet eller distraksjon og kan utløse en alarm for å varsle føreren.
  • Elektronisk stabilitetskontroll: Stabilitetskontroll bruker sensorer for å overvåke kjøretøyets bevegelser og kan automatisk justere motorkraften og bremsene på individuelle hjul for å hjelpe sjåføren med å opprettholde kontroll over kjøretøyet.
  • Tilkoblingsfunksjoner: Noen lastebiler har nå systemer som kan koble kjøretøyet til en sentral overvåkingsstasjon, slik at data om kjøretøyets ytelse og eventuelle problemer kan overvåkes i sanntid.
Ryggesensor, her fra en Mercedes-Benz eCitaro buss

For Mercedes-Benz lastebiler

Mercedes-Benz er kjent for å være en leder i bilindustrien når det gjelder implementering av avanserte sikkerhetsteknologier, og dette gjelder også for deres lastebiler. Mercedes-Benz lastebiler har en rekke unike og avanserte sikkerhetsfunksjoner.

I tillegg til det elektroniske bremsesystemet med ABS, ASR, bremseassistent, rullesperre og aktiv bremseassistent sørger stabilitetsregulering (ESP), sporassistent og en oppmerksomhetsassistent for høy sikkerhet.

Systemer som bi-xenon frontlykter, regn- og lyssensor, passasjerspeil med rangeringsfunksjon, aktiv bremseassistent, blindsoneassistent og dekktrykkontroll sørger for trygg ferdsel på veien.

I tillegg til Actros, har Mercedes-Benz også andre lastebilmodeller som Arocs og Econic, som tilbyr et bredt spekter av avanserte sikkerhetsfunksjoner. De kan eksempelvis leveres med blant annet aktiv bremseassistent, stabilitetsregulering, sporassistent, oppmerksomhetsassistent og Follow-me-Home-belysning.

Nye Mercedes-Benz Active Sideguard Assist med automatisk bremsefunksjon

Uansett hvor avansert, kan de ikke erstatte en menneskelig fører

Selv om avanserte sikkerhetssystemer i lastebiler har gjort store fremskritt og utvilsomt har forbedret sikkerheten på veiene, er det viktig å understreke at de ikke kan, og bør ikke, erstatte en menneskelig fører.

Disse systemene er designet for å hjelpe og støtte føreren, ikke å ta over for dem fullstendig. Menneskelig dømmekraft og erfaring er avgjørende, spesielt i komplekse eller uventede situasjoner som kan være utfordrende for dagens teknologi å tolke korrekt.

Førere har også en bedre forståelse av kontekst, som kan være kritisk i sikkerhetsbeslutninger. Selv om teknologi kan bidra til å redusere risikoen for feil eller ulykker, er det fortsatt opp til menneskelige førere å bruke teknologien på en ansvarlig måte, å holde seg oppmerksomme og å være forberedt på å gripe inn når det er nødvendig.

I den forstand er avanserte sikkerhetssystemer verktøy som kan forbedre sikkerheten, men de erstatter ikke den sentrale rollen som den menneskelige føreren spiller i sikker kjøring.

Vil du vite mer om Actros, eller de andre Mercedes-Benz lastebilmodellene Bertel O. Steen Lastebil og buss fører?

Ta kontakt med oss i dag.