Hoppe over navigering
Illustrasjon bremsesystem i en Mercedes-Benz Actros

Nye avanserte sikkerhetsfunksjoner i lastebil

11.05.2023Bertel O. Steen Lastebil og buss

Avanserte sikkerhetssystemer i lastebiler kan bidra til å forhindre ulykker og øke sikkerheten for både sjåfører og andre trafikanter på veien.

Avanserte sikkerhetssystemer

Avanserte sikkerhetssystemer i lastebiler er designet for å forhindre ulykker og redusere risikoen for skade når en ulykke skjer. Disse systemene kan involvere bruk av sensorer, kameraer, radar og til og med kunstig intelligens for å hjelpe til med å forbedre sikkerheten på veien.

Denne artikkelen tar primært for seg avanserte sikkerhetssystemer på lastebilmodellen Actros.

Her er noen eksempler på slike systemer:

  • Bremsesystemer med automatisk nødbrems: Disse systemene kan oppdage et potensielt sammenstøt og deretter automatisk aktivere bremsene hvis føreren ikke reagerer på tid. Noen av disse systemene kan også gjenkjenne fotgjengere og syklister.
  • Blindsonemonitorering og Side Assist-systemer: Her brukes sensorer eller kameraer for å overvåke områdene rundt kjøretøyet som kan være vanskelig å se fra førerplassen. Hvis det oppdages et objekt i disse områdene, kan systemet varsle føreren.
  • Adaptiv cruisekontroll: Denne teknologien kan automatisk justere lastebilens hastighet for å opprettholde en trygg avstand til kjøretøyet foran.
  • Sporingsassistanse: Disse systemene kan oppdage når lastebilen begynner å drifte ut av kjørefeltet og enten varsle føreren eller automatisk gjøre justeringer for å holde kjøretøyet i kjørefeltet.
  • Føreroppmerksomhetsvarsling: Denne typen sikkerhetssystem overvåker førerens oppførsel for tegn på tretthet eller distraksjon og kan utløse en alarm for å varsle føreren.
  • Elektronisk stabilitetskontroll: Stabilitetskontroll bruker sensorer for å overvåke kjøretøyets bevegelser og kan automatisk justere motorkraften og bremsene på individuelle hjul for å hjelpe sjåføren med å opprettholde kontroll over kjøretøyet.
  • Tilkoblingsfunksjoner: Noen lastebiler har nå systemer som kan koble kjøretøyet til en sentral overvåkingsstasjon, slik at data om kjøretøyets ytelse og eventuelle problemer kan overvåkes i sanntid.
Ryggesensor, her fra en Mercedes-Benz eCitaro buss

For Mercedes-Benz lastebiler

Mercedes-Benz er kjent for å være en leder i bilindustrien når det gjelder implementering av avanserte sikkerhetsteknologier, og dette gjelder også for deres lastebiler. Mercedes-Benz lastebiler har en rekke unike og avanserte sikkerhetsfunksjoner.

I tillegg til det elektroniske bremsesystemet med ABS, ASR, bremseassistent, rullesperre og aktiv bremseassistent sørger stabilitetsregulering (ESP), sporassistent og en oppmerksomhetsassistent for høy sikkerhet.

Systemer som bi-xenon frontlykter, regn- og lyssensor, passasjerspeil med rangeringsfunksjon, aktiv bremseassistent, blindsoneassistent og dekktrykkontroll sørger for trygg ferdsel på veien.

I tillegg til Actros, har Mercedes-Benz også andre lastebilmodeller som Arocs og Econic, som tilbyr et bredt spekter av avanserte sikkerhetsfunksjoner. De kan eksempelvis leveres med blant annet aktiv bremseassistent, stabilitetsregulering, sporassistent, oppmerksomhetsassistent og Follow-me-Home-belysning.

Nye Mercedes-Benz Active Sideguard Assist med automatisk bremsefunksjon

Uansett hvor avansert, kan de ikke erstatte en menneskelig fører

Selv om avanserte sikkerhetssystemer i lastebiler har gjort store fremskritt og utvilsomt har forbedret sikkerheten på veiene, er det viktig å understreke at de ikke kan, og bør ikke, erstatte en menneskelig fører.

Disse systemene er designet for å hjelpe og støtte føreren, ikke å ta over for dem fullstendig. Menneskelig dømmekraft og erfaring er avgjørende, spesielt i komplekse eller uventede situasjoner som kan være utfordrende for dagens teknologi å tolke korrekt.

Førere har også en bedre forståelse av kontekst, som kan være kritisk i sikkerhetsbeslutninger. Selv om teknologi kan bidra til å redusere risikoen for feil eller ulykker, er det fortsatt opp til menneskelige førere å bruke teknologien på en ansvarlig måte, å holde seg oppmerksomme og å være forberedt på å gripe inn når det er nødvendig.

I den forstand er avanserte sikkerhetssystemer verktøy som kan forbedre sikkerheten, men de erstatter ikke den sentrale rollen som den menneskelige føreren spiller i sikker kjøring.

Vil du vite mer om Actros, eller de andre Mercedes-Benz lastebilmodellene Bertel O. Steen Lastebil og buss fører?

Ta kontakt med oss i dag.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Har du noe du lurer på? Snakk med våre kundebehandlere på telefon eller send oss en melding.

Send oss en melding
kundeservice

Relevante artikler

Mercedes-Benz lastebiler på rekke
Kjøpe eller lease lastebil

Her får du tips og sjekkpunkter når du står over valget om å kjøpe ny eller lease lastebil.

Mann sitter i en selvkjørende Mercedes-Benz
Selvkjørende lastebiler

Teknologien utvikler seg stadig, også i lastebilverden. Autonome lastebiler, eller selvkjørende lastebiler, ha